Trotjänarna

Olja (121*121 cm)
Oil (121*121 cm)

Verket ”Trotjänarna” påbörjades år 2021, dvs. före krigets utbrott. Vid konstrundan 2022 på Österlen visas verket för första gången offentligt. Bilden är en så kallad allegori, en symbolisk framställning.

Här återfinns hunden som står för trofasthet och lojalitet, björnen som symbol för det otämjda och farliga, samt även det kristna korset.

På bilden syns två kors runt flickans hals, varav det understa är det sk. rysk-ortodoxa med en snedlagd tvärslå. Tvärslåns övre del sägs peka mot himlen medan den andra ned mot jorden eller helvetet. Händer nedstuckna i växtlighet kan tolkas som förbjuden längtan efter verklig frihet.

Med på utställningen på Österlen finns ytterligare tre figurativa motiv. Det är ”Under solrosorna” samt ”Poesi för de oroliga” och ”Transformation”. I ”Transformation” pågår ett samtal mellan en mamma och hennes son. Han försöker förklara något och hon lyssnar. I bakgrunden skymtar ljuset från en upplyst scen.

I ”Poesi för de oroliga” flankeras uppläsaren av två pudlar. En blinkning åt konstens utövare? Eller handlar det kanske lika mycket om den svårfångade skönhetsupplevelsen?

Lämna ett svar